Терапия

Денталната терапия се занимава с лечението на зъбния кариес и заболяванията на зъбната пулпа и периодонциум – ендодонтия. Кариесът е инфекциозно заболяване, причинено от микроорганизми и води до разрушаване на твърдите зъбни тъкани. Предразположението на зъбите към кариес, зависи от няколко основни фактора – начин на хранене, хигиена и индивидуална резистентност. Лечението включва – почистване на засегната част от зъба и обтуриране (пломба). Когато кариесът остане не лекуван, възпалителния процес може да засегне нерва на зъба и се развиват пулпити.Те обикновено са свързани с остра или хронична болка И при тях се налага кореново лечение(почистване и дезинфекция на каналите на зъбния корен и запълване със специална паста). Ако не се вземат навременни мерки инфекцията от коренновите канали може да засегне заобикалящите зъба тъкани и да се развият различни усложнения – периодонтити (грануломи), кисти, абцеси.

Пародонтология

Профилактиката и лечението на венците е не по-малко важно от тези на зъбите. Заболяванията на венците (гингивити и пародонтити) се характеризират със зачервяване, кървене, оголване на корените на зъбите, поява на лош дъх в устата и могат да станат причина за загуба на зъби. Лечението обикновено се състои от: редовно почистване на зъбен камък, плака и петна по зъбните повърхности, добра устна хигиена, кюретаж ( дълбоко почистване на венечния джоб), а в някой случаи се налага и пародонтална хирургия.

Ортопедия

Ортопедията се занимава с възстановяване на дъвкателната функция и подобряване на естетиката при липсващи, фрактурирани, неправилно разположени и оцветени зъби. В зависимост от нуждите на пациянтите се изработват различни конструкции от зъботехници. Те могат да бъдат подвижни (цели и частични протези), а също и постоянно фиксирани в устата (коронки, мостове, фасети) изработени от различни материали – керамика, цирконии, фотополимер.

Ортодонтия

Ортодонтията за деца и възрастни представлява коригиране, неправилното положение на зъбите, на захапката и вредните навици. Проблемите започват от най-ранна детска възраст и профилактичните прегледи е добре да се направят още на млечните зъби. Лечението започва с цялостен анализ на съзъбието и в зависимост от резултатите,се определя последващо носене на шини (скоби), функционални апарати, брекети, прозрачни шини (А-лайнери). Обикновено ортодонтското лечение продължава по-дълго време, изисква търпение и поддържане на висока орална хигиена, но резултатите са красива усмивка и повишено самочувствие.

Детска стоматология

Здравите детски зъби, тяхното подреждане и междучелюстните съотношения са от много важно значение за цялостното развитие на децата. Профилактичните прегледи е добре да започнат, от най-ранна детска възраст и да бъдат на всеки 6 месеца. Млечните зъби имат по-тънък емайл и дентин поради което, кариесът и неговите усложнения обикновено се развият по-бързо и агресивно. При ненавременно лечение това води до болка и дискомфорт и впоследствие може да възпрепятства пробива и подреждането на постоянните зъби. Чрез редовното посещение на детски стоматолог, децата ще бъдат по-възприемчиви към самото лечение.

Хирургия

При наличие на неподлежащи на лечение зъби, при необходимост от освобождаване на място, а също и когато някой зъб пречи на съседния за нормалното му развитие, при свръхброини зъби се налага тяхната екстракция (изваждане). При някой спешни състояния се налагат и други хирургични интервенции, зависещи от конкретния случай.

Профилактика

Профилактиката и навременната диагностика са от първостепенно значение за добро дентално здраве. Профилактичните прегледи е добре да се правят на шест месеца, като при някой пациенти се налага този интервал да е по-кратък. Една от основните задачи на вашия стоматолог е да ви препоръча, най-подходящите за вас продукти за добра устна хигиена и процедури за запазването на здраво съзъбие. При децата може да се приложи силанизиране, това е профилактично покритие на здрави дълбоки фисури, ямки, бразди, предпазва от натрупването на плака и развитието на кариес по дъвкателната повърхност. Прави се обикновено с пробива и израстването на първите постоянни зъби.

Естетична стоматология

Естетичната стоматология обединява много стоматологични специалности – терапия, протетика, парадонтология, ортодонтия. Нейна задача е да подобри усмивката, красивата форма на зъбите и правилните зъбни редици. Обобщено се занимава с: - Художествени реставрации – подобряване цвета и формата н зъбите, посредством фото полимерни материали - Избелване на зъбите – избелването е козметична процедура, която подобрява естетиката, извършва се при определни условия и отстранява пигментации от зъбите, в резултат от действието на различни фактори ( храни, напитки, цигари, ендодонтско лечение). Избелването може да бъде домашно (носят се шини) или кабинетно. - Фасети, корони, инлей, онлей – фасетите покриват, предната повърхност на зъбите и се използват за коригиране формата и цвета на зъбите и подобряване на естетиката. Инлей и онлей се поставят при наличието на голямо разрушение в зъба при което възстановяването с обтурация не е надеждно, изработват се от зъботехник.